zondag, september 14, 2008

regionaal drieluik


1. Een avondje regionaal denken


Maandagavond had de griffie, samen met Rosemarie Keijzer als voorzitter van de regiowerkgroep, een avond georganiseerd over 'Regionaal denken': hoe gaat de gemeenteraad van Teylingen om met regionale zaken , hoe is onze regionale visie vastgelegd in allerlei documenten, en wat zouden we meten verbeteren?
Nobel streven, dat niet helemaal uit de verf kwam. Want wat is de 'regio'? De vijf bollenstreekgemeenten, de zes die meedoen in de op te richten Greenport Ontwikkelingsmaatschappij, de 12 van Holland Rijnland, de vier van het Rijnstreekberaad erbij, de 23 van het GHOR? Kiezen we vooral een bestuurlijke insteek: dat waar de grootste drukte is/ de meeste netwerkborrels, is dat de regio? Of kiezen we de geografische samenhang? En daarbij: is elke intergemeentelijke samenwerking ook regionale samenwerking?

Op dat laatste bleek hoe een verschil in achtergrond in je eigen cluppie al uit kan maken. Sander Schelberg zit er heel bestuurlijk in: als er met andere overheden wordt samengewerkt, of wanneer er geld-/subsidiesromen zijn, is het sticker 'regionaal' van toepassing. Ik zit er zo in: als een ontwikkeling of gebeurtenis in de ene gemeente over de grenzen heen effecten heeft, is het regionaal. Als Noordwijk Offen-Noord bouwt, staan de noordwijkers in Voorhout nog harder in de file. Maar beide insteken zijn "waar".

Maakt zo'n discussie veel uit? Ja, omdat we in Teylingen moeten beslissen of we een-van-de-grote-drie willen zijn (dus ons naast Katwijk en Leiden willen plaatsen), of de grootste van de Bollesntreek. Of we het erg vinden dat Leiden zijn rol als centrumgemeente van de regio laat liggen. Of we zwaar op samenwerking met Alphen willen inzetten of niet. Of we willen meebetalen aan ontwikkeling van de Boterhuispolder aan de zuidoever van de Kagerplassen voor recreerende Leidenaren en Leiderdorpers of niet.

2. De Greenport Ontwikkelmaatschappij


Woensdagavond haastje-repje naar Theater de Muze in Noordwijk. 19:00, geen gunstige begintijd voor werkende vaders. Voorstelling: een informatie-avond over de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), een op te richten BV die door vereffening tussen winstgevende en verliesgevende saneringsprojecten de ruimtelijke kwaliteit in de bollenstreek weer op peil moet brengen. Minister Verburg (LNV) was er, en dat is al heel wat. Het rijk heeft (terecht overigens) lange tijd naar de Bollenstreek gekeken als een rollebollend gallisch buitengewest, maar is verheugd over de veranderingen die de lokale bestuurders tentoon spreiden. De "informatie"-avond was in die zin nuttig dat ik wel het idee heb gekregen dat de GOM meer focus krijgt, en dat we als raadsleden daardoor een scherper voorstel kunnen beoordelen. Het was in die zin jammer, dat inhoudelijke informatie in de drie uur nauwelijks over de buhne kwam. Mooie zaal hoor, mooi projectiescherm, maar als je 53 projecten op 1 Powerpointdia wilt vermelden: kansloos. Wel werd gehamerd, gehamerd, gehamerd op de noodzaak de GOM te accorderen

Nog een twee ironische observaties:
- Gedeputeerde Evertse noemde de GOM het smeermiddel dat de Bollenstreek weer los moet krijgen. Slechte metafoor. Olie smeert, gom plakt.
- De bestuurders die met de minister op werkbezoek waren geweest, mochten achter een rood belinte afzetting op de bovenverdieping van de Muze met elkaar een hapje eten. De te informeren raadsleden mochten beneden een kopje koffie nuttigen. Zou er toch nog zoiets bestaan als een bestuurlijk kastestelsel?

3. Teylingen in het nieuws


Leidsch dagblad van vrijdag jl.:
- Teylinger gemeenteraad wil niet meebetalen aan plannen Boterhuispolder
- Teylingen komt er wat betreft grenscorrectie met Oud-Ade er niet uit.
Teylingen is lekker regionaal bezig....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten