zondag, september 21, 2008

Klaar? Af!


De commissie Welzijn van vorige week dinsdag kende een klein primeurtje. Hierin is de eerste startnotitie voor een beleidsnota langs gekomen. Tot nu toe was het gebruikelijk dat beleidsstukken eerst helemaal onder de vleugels van het college worden uitgebroed, en dat de trotse moederkloek pas met het kuiken bij de gemeenteraad langs komt. En o wee, als die meent dat dat kuiken geen valk maar uil is...

uilskuiken, afbeelding afkomstig van www.seasons.nl
We proberen het nu anders, en wel volgens de trits startnotitie – keuzenota – beleidsnota. Kort gezegd is een startnotitie een grove schets van het te lopen traject: vind de gemeenteraad het goed dat volgens deze lijnen en in deze stappen de beleidsnota zal worden opgesteld? Oftewel, de kaders voor de beleidsvorming. In de keuzenota zal dan vooral het zware politieke werk verricht worden: het stellen van kaders voor het beleid. De beleidsnota zelf is dan een uitwerking van die keuzes, en zou niet al te veel controverse meer mogen oproepen.

De eerste nota die zo wordt aangevlogen, is de cultuurnota. De behandeling in de commissie Welzijn leverde een aantal behoorlijk uiteenlopende reacties op: Trilokaal bekeek de startnotitie vooral op het proces. Hans Goudsmit gaf namens de PvdA al een aantal hoofdlijnen mee. Het CDA bevroeg wethouder Homan vooral op de noodzaak voor cultuurbeleid. De genoemde keuzes gingen de VVD lang niet ver genoeg, en D66 vond ze al veel te concreet.

Het zal wel even wennen zijn, maar toch vonden de deelnemers in de werkgroep Bestuurlijke vernieuwing, bij de evaluatie van de startnotitie voor de cultuurnota, dat het een geslaagde discussie was. Maar goed, gij zult de dag niet prijzen voordat het avond is. Eerst maar zien hoe de discussie rondom de keuze- en beleidsnota zullen verlopen. Dat zal wel december-januari worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten