maandag, februari 08, 2010

De speelkring rond

Gistermiddag ben ik , als oud-burgemeester van Decibel, te gast geweest bij de lustrumreünie van Jeugdmuziektheater de Speelkring. Ongeveer 150m achter mijn huis, waar je nu in de grijze kille middag naar het laatste huiselijke huis van Voorhout toe loopt. Dan staat daar een bordje 'Ik ben er niet', als  je zo de kluizelaar uit Pluk van de Petteflet kan tegenkomen. Die was er niet; Pluk zelf wel. Met hem ook Don Quichotte, Paris en Helena, Jarig Jetje, Peer Gynt en zijn Solveig, Hans met de gouden gans, Stach als koning van Katoren.. Als middelpunt: Marleen van Leeuwen, regisseuse ,producer, docente, begeleidster, en wat al niet meer van al die honderden Voorhoutse kinderen die bij de Speelkring hun eerste schreden op het podium hebben gezet. Een heel mooi verslag van de middag is bij de Teyding te vinden.

Een reünie bij Marleen zelf thuis dus, in de bollenschuur. Vlakbij de woonkamer waar ze begonnen is. Want toen ze uit Den Haag in Voorhout kwam , was er niets-niets-niets op gebied van culturele vorming. Wat doe je dan? Breng je de kinderen naar het theater? Of breng je het theater naar de kinderen? Dat laatste heeft Marleen gedaan. Al 25 jaar lang. Soms met tussenpozen, met hele hoge hoogtepunten in de voorstellingen, met kinderen die doorstromen naar het musicalgebeuren van Joop van den Ende en zelfs het Europees jeugdsongfestival winnen. Maar wel weer ook  terug naar de basis.  Want het gaat om het plezier in het spel, voor iedereen, zonder selectie aan de poort. Het proces is belangrijker dan het resultaat. Zegt Marleen. Maar ondertussen...wat kan ze genieten van het resultaat als het daar is.

Dan ben ik blij dat ik als raadslid ook een paar kleine dingetjes heb mogen betekenen om dat verhaal mogelijk te maken.
 
De intrede van don Quichotte - Marc Montagne had een heel medley-theaterstuk in elkaar gedraaid. Het plezier spatte eraf!
 

Bij de Bloemenwals uit de Notenkraker van Tsjaikovsky kon Marleen van Leeuwen het zelf niet laten om in de dans te springen - links van haar in het paars, haar dochter Paulien in de rol van ... Marleen


Burgemeester Schelberg schenkt champagne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten