dinsdag, februari 23, 2010

Vuilnisbakken en startersleningen

Op een zich een mooi stukje fietsen naar Motel van der Valk in Sassenheim; na 2 maanden winter en een ongelofelijke bak regen leek zowaar de lente aangebroken. En toch: de hele middag heb ik verder met de gordijnen dicht gezeten. Vanmiddag vond er namelijk een zeer goed bezocht verkiezingsdebat van de Koepel van Bonden van Ouderen in Teylingen en de Stichting Welzijn Teylingen plaats. Het ging over andere dingen dan dat ik van te voren ingeschat had . Dacht ik dat het in elk geval ook over de achteruitgang in huishoudelijke hulp en  de marktwerking daarin zou gaan: het ging over vuilnisbakken, startersleningen, een beetje over bezuinigingen, een 'Ouderenhangplek' en 30% sociale woningbouw.

 Marijke Haroun beantwoordt een vraag over ontmoetingsruimte voor ouderen

Heel veel vragen over zaken van de uitvoering van afgelopen 1-2 jaar, en dat liep mank op het grote aantal nieuwelingen achter de tafel. Voor ons was het ook een bewuste keuze om Willem de Jong (lijsttrekker) en Marijke Haroun (beoogd woordvoerder op zorg) in het panel te laten plaatsnemen. Ze hebben het allebei er vanmiddag goed vanaf gebracht. Toch had  ik ze maar wat graag gebriefd op net die vragen die ook een wat meer technische achtergrond vereisen: Hoe zit de starterslening in elkaar? Wat heeft de raad al aan opdracht meegegeven voor het bestek van het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer?

Ik had ook graag gezien waar de verschillen in maatschappijvisie tussen bijvoorbeeld ChristenUnie en Trots op Nederland zitten. Wat dat soort visie moet straks, bij de bezuinigingen, een grote rol spelen om uit te leggen welke keuzen je als partij maakt. Dan mag Cees van Velzen van het CDA suggereren dat het wel mee zal vallen: dat gaat het niet. Misschien nog niet bij deze voorjaarsnota, maar de pijn komt. Dan is de grote vraag, welke schouders de zwaarste lasten zullen moeten gaan dragen. Als Trots op Nederland zegt: "het mes gaat in de subsidies", dan gaat het mes OOK in de subsidies voor de Stichting Welzijn Teylingen, dan gaat het mes ook in subsidies voor de sportclubs en bibliotheken. Ik weet niet, of de bezoekers na afloop dat besef ook mee naar huis nemen

Willem de Jong heeft duidelijk aangegeven waar voor ons de grens ligt, en dat de PvdA de uitvoering van WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) absoluut wil ontzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten