maandag, september 18, 2006

Avondwandeling


Vanavond ben ik in de Kagertuinen langs geweest. Voor wie niet in Sassenheim-oost bekend is: het is geen landgoed maar een wijkje zoals ze sinds de oliecrisis van '73 niet meer gebouwd worden. Ruime huizen in gele steen met behoorlijk wat groen ertussen. Sassenheim-oost is heel gemeleerd. Rustieke huisjes uit de jaren dertig, sobere portiekwoningen uit de wederopbouw, forse galerijflats uit de jaren zestig, een strook industrieterrein. Ik sprak daar met Frans Jagtman en Kees Maris van de Vereniging van Eigenaren Meanderwoningen Sassenheim (VEMS).

We hebben op een prachtige avond in de schemering nog snel een blokje om gelopen. Dit in verband met de bezwaren die de VEMS heeft rondom, zoals dat zo mooi technisch heet, de uitwerkingsbevoegdheid volgens artikel 11 WRO die het college in het ontwerpbestemmingsplan Sassenheim-Oost heeft opgenomen op locatie '9', oftewel in en rond de Geelhoornstraat. Deze bevoegdheid gaat namelijk gepaard met een maximum bouwhoogte van... 21 meter.
.
Het wordt zolangzamerhand een terugkerend thema. Hoewel ik hun probleem met 21 meter best kan voorstellen - direkt om de hoek zijn de flats in de buurt van het Kagerplein de voorbeelden van hoe het nu precies niet moet- kijk ik toch liever naar de totale bouwmassa en inpassing in de buurt, dan naar alleen de bouwhoogte. Maar ze hebben wel een punt, waarom aan de Geelhoornstraat er wel 21 meter hoog gebouwd zou mogen worden, maar aan de 100 meter verder liggende Adelborst van Leeuwenlaan opeens niet. In het buurtje rond de Geelhoornstraat is er even goed sprake van bebouwing met een goothoogte van 4 meter. Bovendien grenst de Adelborst van Leeuwenlaan aan de Sassemerhof van 12 verdiepingen hoog! Ook kun je de Geelhoornstraat bepaald geen 'centrumlocatie' noemen. Dat de VEMS dat 'meten met twee maten' vindt, daarin kan ik ze geen ongelijk geven. En ook niet in de stelling: "als het bestemmingsplan 21 meter toestaat, dan is het niet onwaarschijnlijk dat er ook 21 meter hoog gebouwd zal gaan worden". Zeker als woonstichting de Vooruitgang inderdaad in 2010 met haar woningen aan de Geelhoornstraat aan de slag wil, dan wil ze waarschijnlijk de hoogte in.

Ons PvdA verkiezingsprogramma geeft aan dat in Voorhout en Sassenheim selectief hoger gebouwd mag worden; het collegeprogramma stelt dat hoogbouw in de omgeving moet passen. Aan de Teylingerlaan in Sassenheim lijkt het dankzij de discussie die we in de commissie Ruimtegevoerd hebben, toch te gaan lukken om de urban villa's naast de Sassembourg beter in te passen. Bijsturen is dus heel wel mogelijk.
Dit soort bezoeken is altijd goed om ons standpunt mede te bepalen. Want die andere kant is er ook nog: als we in Teylingen niet meer dan nodig weilanden en bollenland willen opofferen, dan moeten we in de bebouwde kom ruimte die er te vinden is voor bouwmogelijkheden, wel heel serieus bekijken. Maar hoe dan ook: binnen eenzelfde buurtje moet je wel met 1 maat meten en niet met 2.

Voor wie het vervolg wil weten: 10 oktober is de hoorzitting over de zienswijzen, en behandeling in commissie en raad staat vooralsnog voor november op de rol.

1 opmerking:

  1. Joost,

    10 Oktober is nog niet zeker of op die datum dit bestemmingsplan wordt behandeld. Het zou heel wel mogelijk zijn dat 10 oktober wordt gebruikt voor Hooghkamer en dat Sassenheim Oost op een later tijdstip behandeld wordt.

    BeantwoordenVerwijderen