zondag, september 24, 2006

Duidelijk


Woensdagavond was de afsluiting van de trainingen van het Nederlands Debat Instituut, na een cursusavond duaal debatteren, cursusavond technisch voorzitten en een observatieronde in de commissie Ruimte van 2 weken geleden. Jammer ontbraken vooral de 'ervaren' raadsleden, wat er blijkt ook voor hen -en ik reken mijzelf daar uitdrukkelijk toe- nog genoeg te leren. Niet in de rocket science van de dabattechnieken en argumentatietruukjes, maar hele simpele dingetjes:
  • Wees duidelijk. Verpak je standpunt niet als een vraag.
  • Wees duidelijk. Stel je vraag ook als een vraag, en leg hem niet neer als een gegeven standpunt (wordt-ie zeker niet beantwoord)
  • Wees van het begin af aan duidelijk. Er is niets mis mee als je het standpunt van je fractie voor of tegen direct in het begin van je betoog neerlegt en het daarna pas onderbouwt.
  • Wees naar anderen toe duidelijk. Lok het debat uit. Leg je stellingen niet neer aan het eind in de tweede termijn, maar poneer ze in de eerste (zodat anderen op je kunnen reageren, en jij op hun standpunten)
  • Wees duidelijk. Stel niet teveel tegelijkertijd aan de orde.
  • Wees duidelijk. Beperk je tot je belangrijkste argumenten, laat de minder belangrijke maar achterwege.
Ben benieuwd, of er na enige oefening er vanaf de publieke tribune inderdaad te merken zal zijn dat het debart duidelijker, scherper en aantrekkelijker wordt. Spreek mij er gerust op aan als ik mijzelf vergalloppeer, daar kan ik ook alleen maar wat van opsteken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten