zaterdag, november 04, 2006

Geen vuurwerk, wel gemoedelijk


donderdag hebben we de begroting vastgesteld. Ruim drie uur vergaderen over een voorstel dat vervolgens ongewijzigd wordt vastgesteld, zelfs geen motie of amendement. De PvdA heeft wel drie voorstellen in het verlengde van de begroting gedaan die goed ontvangen werden, Albert Vink heeft daarvan al een blog geschreven, dus dat herhaal ik niet. Wel wil ik een paar observaties meegeven.


Ten eerste: de mores dat bij ideeen die geld kosten, ook dekking moet worden aangegeven, is sterk aanwezig. Zo kwam Rose Marie Keijzer (D66) onder vuur te liggen omdat ze signaleerde dat er voor het speerpunt toerisme geen extra geld werd uitgetrokken, wel stelde dat dat namens D66 moest, maar herhaaldelijk niet aangaf wat D66 daar zelf voor over had. Ze heeft gelijk als ze stelt dat als je toerisme als speerpunt betitelt, dat dat wel met middelen (geld of anders) gesteund moet worden, anders is het een wassen neus. dat je daarmee niet wil wachten tot het visiedocument op recreatie en toerisme af is, ook nog wel te begrijpen. Maar het is wel iets te simpel om helemaal niet aan te geven wat je dan daarvoor over hebt, tenminste niet als je niet eens een programma noemt waar het volgens jou dan een onsje minder kan. Of als je stelt dat, omdat het nu eenmaal in het coalitie-akkoord/raadsprogramma vermeld staat, dat de coalitie of college dat maar moet opknappen. - D66 heeft het raadsprogramma ondersteund. Nu vond ik ook wel weer dat vooral Ard van der Steur (VVD) wel heel hard inschoot op de ontbrekende dekking en de kritiek achter het D66-standpunt negeerde. Laten we het erop houden dat met een iets ander accent in het betoog Rose Marie het punt duidelijker had kunnen scoren. Dat is een kwestie van ervaring opbouwen. Rose Marie doet het voor 10 maanden ervaring naar mijn mening trouwens prima. Ard van der Steur noemde haar ook het "wandelende Teylinger Hoogtepunt".


Ook uit andere dingen als de weddenschappen op flessen wijn, de uitnodiging voor een picknick onder de 1000e, 2000e en 3000e boom in Voorhout van TriLokaal aan de VVD, blijkt dat de onderlinge verhoudingen in de raad best goed zijn. Ard van der Steur stelt ook nog eens dat hij zich steeds meer ' Thuis in Teylingen' voelt en met de PvdA samen wil denken, durven en doen. Dan denk ik dat we ook met de pijnlijke bezuinigingen die onafwendbaar zullen komen (eerste kwartaal 2007: 1,4 miljoen te kiezen aan structurele bezuinigingen!), en met een pittig debat daarin, wel een onderlinge vertrouwensbasis hebben om met elkaar dat soort knopen door te hakken. Dat is in veel herindelingsgemeenten wel even anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten