maandag, november 06, 2006

Ik ben niet gek, blijkt


Mijn blog over de netto-bruto-bruto discussie rondom Kloosterschuur-Trappenberg nog in herinnering? Vanavond hebben we samen met raadsleden van Katwijk en Oegstgeest een besloten informatie-bijeenkomst gehad over deze glastuinbouwmdule van de Knoop Leiden-west. Besloten, omdat er ook over financien en mogelijke toekenning van bestemmingen werd gesproken. Daarover dus even niets. Maar ook de 10=25 discussie kwam weer ter tafel, en wat blijkt? De afspraken gaan TOCH over 2x10 ha. (=bruto) uitgeefbaar terrein aan glastuinbouw, en niet om 2x10ha. netto pootbedjes.

Waarom is het ruimtebeslag van het project in dit gebied dan toch meer dan 20 ha? Rekent u even mee aan de hand van de info die wij vanavond kregen. Van de eerste 10 ha (al afgekaart in bestemmingsplan buitengebied Voorhout 2004) wordt maar 8 ha gebruikt; de andere 2 is bij voorschrijdend inzicht nodig voor ontsluiting. De 2e 10 ha. wordt daarmee 10+2=12 ha. Er is sprake van 11 ha natuurcompensatie (extensiever beheer van weilanden en daarmee ook een natuurlijke buffer voor verder oprukken van het glas; DOEN !!) Er is sprake van 5 ha. wegen en waterberging boven het uitgeefbaar gebied; hadden we in de commissie in Voorhout beter bij stil moeten staan, maar komt mee met de 2e 10(12) ha uitgeefbaar terrein. Dat is het verschil tussen bruto en bruto-bruto (volgt u het nog?).

En... er is nog 5 ha. extra nodig, niet voor schuifruimte om fysiek de tuinbouwbedrijven te kunnen verplaatsen, maar om door middel van woningbouw elders in de gemeente Katwijk, op terrein dat ook voor tuinbouw zou kunnen worden ingezet, de hele operatie te financieren. Samen is dat dus 8+2+10+11+5+5 = zo'n 41 ha., waarmee iets gaat veranderen. Daarvan is dus 5 (die van de extra woningbouw) en 2 (die te maken heeft met veranderingen op verkeersgebied) nooit in de raad of commissie in de gemeente Voorhout in het debat aan de orde zijn geweest. Dat maakt het gat al een stuk kleiner en mijn geheugen weer een stuk betrouwbaarder. Dat laatste vind ik zeker een behoorlijke opluchting.

Waar precies deze elementen zijn ingebracht in het bestuurlijk overleg tussen de gemeente Rijnsburg en Voorhout, of later Katwijk en Teylingen, dat is op zich nog wel een voorwerp voor historische reconstructie (Wat op welk moment hadden de raadsleden kunnen weten en wat hadden ze moeten weten). Daar kopen we in dit stadium helaas niet veel meer voor, maar het is wel een informatieve avond geweest en er is wel degelijk enige rommel (waar ik in juni aan refereerde) opgeruimd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten